Aşure

Malzemeler

500 Gr. Damla Buğday Aşurelik (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı Damla Trakya Pirinç

1 su bardağı Damla Koçbaşı Nohut

1 su bardağı Damla Şeker Fasulye

200 Gr. kuru kayısı

200 Gr. kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 LT. su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

Çeyrek çay kaşığı tuz

Çeyrek çay kaşığı karabiber

Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alabilirsiniz.)

 

Süsleme İçin

25 Gr. fındık

25 Gr. kuş üzümü

100 Gr. ceviz

1 adet nar

Tarçın

 

Yapılışı

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlıyoruz. Buğdayı yıkayıp, tencereye alıyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Çıkan suyu süzüyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yaparak süzme işlemini tekrarlıyoruz. Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dakika kadar buğdayı kaynatıyoruz. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ekliyoruz. On beş dakika kadar kaynatıyoruz. Daha sonra karışıma sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyu ekleyerek on beş dakika kaynatıyoruz. Aşure pişerken yaklaşık üç litre kadar su kullanılmaktadır. Fakat siz yoğunluğuna göre biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Kullanılan şeker miktarı dört bardak kadardır. Yine isteğinize göre şeker ilavesi yapabilirsiniz…

Kaynama bittiğinde karışımı cam kaselere bölüştürüyoruz. Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz…