Etli Yaprak Sarma

Malzemeler

250 gram salamura asma yaprağı

200 gram kıyma

1 küçük çay bardağı Damla Baldo Pirinç

2 orta boy kuru soğan

1 diş sarımsak

3 yemek kaşığı domates rendesi

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

 

Pişirme Suyu Malzemeleri

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 su bardağı kaynar su

 

Yapılışı

Salamura asma yapraklarını kaynamış su içinde yarım saat bekletiyoruz. Hem yumuşasın, hem tuzu gitsin diye bu işlem yapılmaktadır. Sarmadan önce her birinin saplarını kopartıyoruz. Dolmanın iç harcı için, yaprak hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Soğan ve sarımsağı eklerken çok ince doğramamız gerekmektedir.

Sarma işlemine başlıyoruz. Önce yaprağın mat kısmı bize bakacak şekilde, yaprağı tabağın içine yayıyoruz. Yaprağın büyüklüğüne göre yaklaşık bir tatlı kaşığı dolusu iç harcını yaprağın köşesine koyuyoruz. Yaprağın kenarlarını hafif içe doğru kıvırarak, dolma şeklini vermeye çalışıyoruz. Tüm yaprakları bu şekilde sarıyoruz. Etli yaprak sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine yırtık veya şekli bozuk yapraklar ve yaprakların saplarıyla döşüyoruz.

Pişirme suyu için gereken malzemeleri ufak bir tencere veya sosluğa koyuyoruz. Salçalar eriyene karıştırıp kaynatıyoruz daha sonra dolmaların üzerine ekliyoruz. Tencerenizin boyutuna uygun bir tabak ile dolmaların üzerini kapatıyoruz. Dolmalar pişerken, mutlaka arada bir suyunu kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer suyunu çekmiş ise, tencereye kaynar su eklememiz gerekiyor. İsterseniz yoğurtlu, isterseniz yoğurtsuz ikram edebilirsiniz…