Yapılışı

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlıyoruz. Buğdayı yıkayıp, tencereye alıyoruz. Üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Çıkan suyu süzüyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yaparak süzme işlemini tekrarlıyoruz. Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dakika kadar buğdayı kaynatıyoruz. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ekliyoruz. On beş dakika kadar kaynatıyoruz. Daha sonra karışıma sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyu ekleyerek on beş dakika kaynatıyoruz. Aşure pişerken yaklaşık üç litre kadar su kullanılmaktadır. Fakat siz yoğunluğuna göre biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Kullanılan şeker miktarı dört bardak kadardır. Yine isteğinize göre şeker ilavesi yapabilirsiniz…

Kaynama bittiğinde karışımı cam kaselere bölüştürüyoruz. Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz…